SNOMED CT informacinė sistema

SNOMED International prisidės prie vaikų ir motinystės sveikatos problemų Afrikoje sprendimo

 

 

www.ejohealth.comSNOMED International ir Naujojoje Zelandijoje įsikūręs Suvereniteto tinklas (angl. The Suvereignty Network) džiaugiasi galėdami pasidalinti naujienomis apie tarpusavio bendradarbiavimą, kuris suvienijo prisidėti prie vaikų ir motinystės sveikatos problemų Afrikoje sprendimo, įgyvendinant Ruandoje vykdomą programą „Ejo Health“ (liet. „Rytojaus sveikata“). Siekiant pagerinti sveikatos paslaugų kokybę, bendruomenės sveikatos priežiūros darbuotojai pavertė sudėtingus popierinius įrašus į lengvai pasiekiamus, perkeliamus ir išmatuojamus sveikatos priežiūros duomenis iPad ar Android planšetiniuose kompiuteriuose. „Ejo Health“ programos veikimo principai: greičiau, saugiau, paprasčiau ir aktualiau

 

 

1. Greičiau: elektroninių formų pildymas, užtrukęs iki 20 minučių, sutrumpėjo iki penkių minučių.

2. Saugiau: transkripcijos klaidų tikimybė sumažėjo dėl specifinių atrankos kriterijų ir automatinių skaičiavimų (pvz., vaistų dozių).

3.Paprasčiau: bendruomenės sveikatos priežiūros darbuotojams nebereikia kasdien vežti apie 12–16 kg popieriaus.

4. Aktualiau: trys SNOMED CT užkoduotos kalbos (anglų, prancūzų ir ruandų) gali būti keičiamos pakaitomis, atsižvelgiant į tai, kuriai kalbai sveikatos priežiūros specialistas teikia pirmenybę.

 

 

Nepo Kwizera, sveikatos priežiūros specialistas, daug metų dirbantis Ruandoje, teigia: „Ejo Health“ yra didžiausias technologinis progresas, kurį mačiau mūsų sveikatos priežiūros srityje daugiau nei per visą dešimtmetį“. „Ejo Health“ programą palaiko „The Suverenty Network's Cure8Health“ programinė įranga, sukurta visiems specialybių sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams, norintiems panaudoti SNOMED CT ir FHIR duomenų standartus. Sėkmingai įgyvendinus pirminį bandomąjį projektą, bus tęsiamas projektas platesniu mąstu, siekiant pagerinti veiksnius, sudarančius PSO žmogaus raidos indeksą – sveikatos, švietimo ir finansinių galimybių skatinimą mažas pajamas gaunančiose Afrikos šalyse, ypatingą dėmesį skiriant moterų nelygybės mažinimui. Tikslas yra pakeisti motinystės ir vaiko sveikatos priežiūros paslaugas naudojant lengvai naudojamus modulius planšetiniuose kompiuteriuose ir telefonuose. Sukurta mobiliosioms platformoms „Ejo Health“ programa turi pacientui patogią sąsają ir daugiakalbes galimybes, kad būtų galima kuo plačiau naudotis visame žemyne. Naudojant SNOMED CT nomenklatūrą ir FHIR duomenų mainų standartus, įdiegtus programoje, integracija su elektroniniais sveikatos įrašais, tokiais kaip OpenMRS, atviro kodo EMR, plačiai naudojama visoje Afrikoje, leis susieti esamus pacientų įrašus naudojant nacionalinį unikalų identifikatorių. Suverenumo tinklas suteikia galimybę sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams sutaupyti laiko ir teikti geresnę priežiūrą naudojant atvirus ir standartizuotus duomenis.

 

 

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su SNOMED International įgyvendinant šią novatorišką iniciatyvą“, – sakė The Suverenty Network įkūrėjas ir generalinis direktorius Hamishas MacDonaldas. „Kaip pasaulinės organizacijos, kurios bendrai suinteresuotos gerinti pacientų rezultatus ir mažinti sveikatos nelygybę visame pasaulyje, tikime, kad mūsų bendradarbiavimo indėlis į šią iniciatyvą tikrai turės teigiamos įtakos Afrikos piliečių gyvenimui.“ SNOMED International generalinis direktorius Don Sweete jam antrina, teigdamas, kad  „ši bendra iniciatyva įgyvendina bendrą viziją apie geresnę sveikatą ir visuotinius geresnius pacientų rezultatus, paremtus viena sveikatos kalba“.